2011-06-22 16:53:44• hírek • Póti Orsolya

Tapasztalatszerzés, tapasztalatcsere

A Szatmárnémeti Caritas Szervezet június 22-én helyi szinten mutatta be azt a két éves projektet, amelynek célja a felnőttek továbbképzése, valamit a sokszínűség, az interkulturalitás népszerűsítése.

Az „Interkulturalitás - Az értékek átadása a kultúrák közötti kontextusban. A felnőttek továbbképzésének következményei Európában" című projektet Hackl Eva projektvezető mutatta be a szatmári sajtó képviselőinek június 22-én, a délelőtti órákban. A projektet indító intézmény a Kölni Caritas Szervezet és a Kölni Püspökség, partnerséget vállat számos egyetem és felnőttképző intézmény, valamint a csehországi, ausztriai, olaszországi Caritas szervezetek és az Európai Kultúrák és Vallások közötti Kutató Központ. Romániában a Szatmárnémeti Caritas Szervezet mellett az Jászvárosi Studia Képző Egyesület, valamint a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség is részt vesz a projektben.

A projekt általános célja az Európában való együttműködés, együttélés megkönnyítése, egy békés légkör megteremtése. A projekt keretében szervezett oktatási tevékenységek képzett szakemberek irányításával zajlanak majd. Mindazok a felnőttek, akik bekapcsolódnak a tanfolyamokba értékes információkat nyernek a különböző kultúrák képviselőiről és az egyes vallások gyakorlóiról, ugyanis a más kultúrák megismerése sokban hozzájárul az ember látókörének kiszélesítéséhez, új tapasztalatok megszerzéséhez - magyarázta a projektvezető.

A felnőttek képzése érdekében egy tantervet dolgoztak ki „Az értékek formálása és átadása egy európai kultúrák közötti kontextusban" címmel, amely konkrét tapasztalatokon és tapasztalatcserén alapul majd. A terv előnye, hogy az elméleti tartalmat már gyakorlatba ültették korábban.

Az első csapat találkozójára 2010-ben került sor Kölnben, a másodikra pedig idén májusban Dél-Tirolban, Brixenben. A birxeni találkozóról Kónya László főtanfelügyelő-helyettes számolt be a sajtótájékoztatón.

A találkozón részt a csapat tagokon kívül részt vettek papok, szakemberek, felnőttképzéssel foglalkozók és szociális munkások is. A résztvevők tapasztalatot cseréltek az új koncepciókról és beszélgettek a társadalomban létrejött szakadékról.

„ A megyei tanfelügyelőségnek nagyon jó kapcsolata van a különböző civil szervezetekkel is, különösen azokkal, amelyek támogatnak minket a képzés folyamatában. A Szatmárnémeti Caritassal már 15 éve vagyunk partnerségben, és ez az új projekt csak megerősíti az együttműködést. Úgy vélem a felnőttek képzése nagyon fontos feladat, és ez a projekt lehetővé teszi, hogy új tapasztalatokkal, széles látókörrel tanuljanak és dolgozzanak tovább. Európa jövője sokban függ attól, hogy hogyan fogadjuk el egymást, ezért fontos egymás kultúrájának, vallásának megismerése." - fejtette ki Kónya.

A projekt keretében a bécsi partnerek augusztusban bemutatnak egy tanulmányt az értékek változásáról az ausztriai társadalomban. Novemberben a jászvárosi partner egyesület ad otthont a „Az ortodoxizmus jelentősége az európai integrációban - Az ortodixizmus szellemisége mint érték" című konferenciának. Jövő év márciusában a Szatmárnémeti Caritas Szervezet szervez konferenciát „Az értékek átadása a posztkommunista társadalomban" címmel, majd májusban Csehországban kerül sor találkozóra „A templom és az ateizmus" témában.

Mint megtudtuk, a tevékenységeket a szervezet Szatmár megyében olyan társadalmi rétegben bonyolítja le, ahol különböző etnikai csoportok élnek ( románok, magyarok, ukránok, németek, zsidók), illetve különböző kultúrák és felekezetek vannak.


Kónya László, Hackl Eva, Fazekas Csilla
Kónya László, Hackl Eva, Fazekas Csilla


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: